Vad är Elastin och hur påverkar det huden?

VAD ÄR ELASTIN OCH VAD GÖR DET I HUDEN?

Elastin är det som ger huden sin elasticitet och gör den len och fast.
Elastin är en av de viktigaste byggstenarna i bindväv, ligament och senor. Hudens fibroblaster, som finns i Dermis (läderhuden), tillverkar elastin och förser vävnaden med elasticitet.
Vi kan se ett exempel på detta när vi nyper oss i händerna och ser huden återgå till sin normala form. För en ung person tar processen kort tid, medan en äldre person med lite elastin upplever att det tar längre tid.
Elastin fungerar ungefär som gummi, det vill säga återställer hudens struktur efter att du nypt dig.
Elastin är ungefär 1000 gånger så elastiskt/flexibelt som kollagen.
Det är två aminosyror i elastin; desmosine och isodesmosine, som ansvarar för dessa goda egenskaper i elastinet. Aminosyrorna låter peptider* att bildas, vilket gör att elastinfibrerna fördubblar sin längd. När dragningskraften sedan slutar verka kan fibrerna återgå till sin normala längd utan att störa huden.

* Peptider bildar kedjor av aminosyror vars uppgift är att överföra information till cellerna om hur de skall fungera.

VAD HÄNDER MED DET NATURLIGA ELASTINET I HUDEN NÄR VI ÅLDRAS?

När vi blir äldre saktar elastinproduktionen ner på naturlig väg. Denna nedbrytningsprocess börjar redan i 25-års åldern.
Cellerna i vår kropp som producerar elastin, så kallade fibroblaster, kan inte längre producera det lika effektivt som de en gång gjorde, och det befintliga elastinet blir fragmenterat och förlorar sin kapacitet att skapa de peptider som gör att elastinfibrerna fördubblas i längd. Huden blir slapp och hängig.

Stella & Jag Hudvård som jobbar med LED ljusterapi, infrarött ljus, RF teknologi och mikroström mot rynkor, linjer, fastare hud, kontur, pigmenteringar, rodnad, acne och munsår
Stella & Jag Hudvård som jobbar med LED ljusterapi, infrarött ljus, RF teknologi och mikroström mot rynkor, linjer, fastare hud, kontur, pigmenteringar, rodnad, acne och munsår