Vad är Kollagen och hur påverkar det huden?

VAD ÄR KOLLAGEN OCH VAD GÖR DET I HUDEN?

Kollagen är ett kraftfullt fiberprotein som produceras naturligt i kroppen och finns i bland annat ben, muskler och hud.
Det är faktiskt ett av våra vanligaste strukturella protein som utgör omkring 80 % av vår hud. Kollagen är avgörande för våra celler och vävnader som ger struktur, styrka och stöd runt om i hela kroppen – lite som ett klister som håller ihop allting.
För vår hud fungerar kollagenet som utfyllnad och det är det, tillsammans med elastin (ett annat protein), som gör din hud elastisk och ger volym och stadga.

Kollagen förekommer till stor del i hudens mellanlager (dermis) och innebär många fördelar för huden eftersom det håller huden fast, fyllig och smidig. Man kan likna kollagen som hudens byggställning som hjälper huden att hålla sin form. Tänk tältpinnarnas funktion i ett kupoltält.
Kollagen är även avgörande för hudens naturliga förnyelseprocess och det bidrar till att avlägsna gamla hudceller och bana väg för nya.

 

VAD HÄNDER MED DET NATURLIGA KOLLAGENET I HUDEN NÄR VI ÅLDRAS?

Våra kollagennivåer är som högst när vi är unga.
När vi blir äldre saktar kollagenproduktionen ner på naturlig väg. Denna nedbrytningsprocess börjar redan i 25-års åldern och mängden kollagen minskar därefter med ca 1-2% varje år. Kroppen slutar inte att producera kollagen när vi åldras, utan det är snarare så att nybildningen minskar samtidigt som förbrukningen av kollagen ökar.
Cellerna i vår kropp som producerar kollagen, så kallade fibroblaster, kan inte längre producera det lika effektivt som de en gång gjorde, och det befintliga kollagenet blir fragmenterat, böjt och slitet. Huden blir tunn och försvagad och detta gör att vi sakta men säkert förlorar volym och fasthet i vår hud och linjer och rynkor börjar göra sig till känna.

Men det finns även yttre omständigheter som gör att kollagenproduktionen minskar som vi har all möjlighet att själva påverka.

  • Exponering av solens UV-strålar – Minska exponering för sol och använd alltid hög solskyddsfaktor. Sommar som vinter
  • Rökning – Försämrar hudens kollagenproduktion och påskyndar nedbrytningen av det befintliga kollagenet i huden
  • Socker – Sockermolekyler fäster på kollagenfibrerna i huden och bryter ner dem genom en process som kallas glykering. Detta leder i slutändan till en förlust av kollagenets styrka och flexibilitet
  • Skärmtid – Skärmarna omkring oss i dagens läge (datorer, läsplattor, mobiler mm) utstrålar ett blått ljus, HEV (High Energy Visible Light. HEV-ljuset är ett högenergiskt ljus som når djupare ner i huden än den övriga strålningen vi har runt omkring oss. Kollagenet som finns befintligt i huden ”slås sönder” av detta HEV-ljus. Så minska skärmtiden och skaffa skydd/film till skärmarna som blockerar HEV-ljuset från att tränga ut
Stella & Jag Hudvård som jobbar med LED ljusterapi, infrarött ljus, RF teknologi och mikroström mot rynkor, linjer, fastare hud, kontur, pigmenteringar, rodnad, acne och munsår
Stella & Jag Hudvård som jobbar med LED ljusterapi, infrarött ljus, RF teknologi och mikroström mot rynkor, linjer, fastare hud, kontur, pigmenteringar, rodnad, acne och munsår